TOP 12 najczęściej zadawanych pytań dotyczących fotowoltaiki!

Rynek eko energii rozwija się w naszym kraju w bardzo szybkim tempie. Szacuje się, że w 2020 roku ilość instalacji pobije kolejne rekordy! W dzisiejszym artykule zebraliśmy najczęściej zadawane pytania, dotyczące tematu paneli fotowoltaicznych.

1 pytanie: W jaki sposób instalacja fotowoltaiczna produkuje energię?

odpowiedź: Panele fotowoltaiczne zamieniają energię dostarczaną przez promieniowanie słoneczne na energię elektryczną.

2 pytanie: Jakiej wysokości będą rachunki za prąd po wykonaniu instalacji?

odpowiedź: Przy odpowiednim dobraniu mocy instalacji, rachunki spadną do kilkudziesięciu złotych rocznie.

3 pytanie: Czy instalacja działa w pochmurne dni?

odpowiedź: Tak, instalacja działa, ale produkcja energii elektrycznej jest mniejsza.

przeczytaj również Tańszy prąd w 2020 roku – czy jest to możliwe?

4 pytanie: Czy panele fotowoltaiczne muszą być skierowane na południe?

odpowiedź: Nie, mogą być również skierowane na wschód lub zachód. 

5 pytanie: Co może być zasilane z instalacji fotowoltaicznej?
odpowiedź: Wszystkie urządzenia zużywajace energię elektrycznę.

6 pytanie: Czy instalacja jest bezobsługowa?

odpowiedź: Tak, instalacja nie potrzebuje nadzoru człowieka do produkcji prądu, a panele nie wymagają czyszczenia ani odśnieżania.

7 pytanie: Czy domowa sieć elektryczna wymaga dostosowania przed zamontowaniem paneli fotowoltaicznych?

odpowiedź: Nie, instalację fotowoltaiczną można wpiąć do istniejącej sieci.

8 pytanie: Ile czasu trwa montaż instalacji?

odpowiedź: Zazwyczaj 1-2 dni.

przeczytaj również Czy warto mieć panele fotowoltaiczne?

9 pytanie: Czy budowa konstrukcji pod instalację wymaga pozwolenia na budowę?

odpowiedź: Według obecnie obowiązującej ustawy o odnawialnych źródłach energii pozwolenia na budowę nie wymagają mikroinstalacje. A są to instalacje o łącznej zainstalowanej mocy nie większej niż 50 kW, która jest przyłączona do sieci elektroenergetycznej o napięciu znamionowym niższym niż 110 kV. Pozostałe instalacje wymagają pozwolenia na budowę. Dla przykładu jeśli instalacja wynosi łączną moc np.189 kWp – wymaga pozwolenia na budowę. Standardowo konstrukcje są niższe i zgodnie z nowelizowana ustawa o OZE nie potrzeba pozwolenia na taką budowę, niezależnie czy jest to budowana na gruncie, czy na dachu.

10 pytanie: Jaka jest minimalna wartość instalacji?

odpowiedź: minimalna wielkość instalacji, które instalujemy to 2,24 kWp

przeczytaj również Fotowoltaika kalkulator

11 pytanie: Czy jest już możliwość zamontowania paneli na swojej działce na wsi, A wykorzystywać w działalności w innym miejscu niż działka?

odpowiedź: Niestety nie. 

12 pytanie: Ile kosztuje 1 kWp jakiej m-ki panel i inwerter? Jaki jest czas oczekiwania na montaż?

odpowiedź:cena uzależniona jest od pokrycia dachowego i wielkości instalacji. Panele Longi Solar lub Rene PV (nie mamy już dostępnych Phono) inwertery Sofar, Afore lub jaki Klient sobie życzy. Czas do 60 dni od daty wpływu zaliczki lub uruchomienia kredytu.

 

Chcesz zamontować panele w swoim domu?

Chcesz otrzymać dofinansowanie?

Napisz do nas! kontakt@doradcyenergetyczni.com.pl  / +48 22 370 29 70

__________

Doradcy Energetyczni Sp. z o.o. to firma działająca od 2012 r. w całym kraju poprzez sieć doradców klienta i centralne biuro w Warszawie. Nasz zespół liczy 100 doświadczonych doradców energetycznych. Od 2012 doradzaliśmy ponad 3 000 klientom – o łącznym wolumenie ponad 1 000 GWh. Posiadamy kompleksową ofertę dla firm oraz osób prywatnych z zakresu: FOTOWOLTAIKA / GAZ / PRĄD / AUDYT 

__________