mielnik 2

12 najczęściej zadawanych pytań dotyczących fotowoltaiki!

Rynek eko energii rozwija się w naszym kraju w bardzo szybkim tempie. Szacuje się, że w 2020 roku ilość instalacji pobije kolejne rekordy!  Zebraliśmy najczęściej zadawane pytania, dotyczące tematu paneli fotowoltaicznych.

 

1 pytanie: W jaki sposób instalacja fotowoltaiczna produkuje energię?

odpowiedź: Panele fotowoltaiczne zamieniają energię dostarczaną przez promieniowanie słoneczne na energię elektryczną.

2 pytanie: Jakiej wysokości będą rachunki za prąd po wykonaniu instalacji?

odpowiedź: Przy odpowiednim dobraniu mocy instalacji, rachunki spadną do kilkudziesięciu złotych rocznie.

3 pytanie: Czy instalacja działa w pochmurne dni?

odpowiedź: Tak, instalacja działa, ale produkcja energii elektrycznej jest mniejsza.

4 pytanie: Czy panele fotowoltaiczne muszą być skierowane na południe?

odpowiedź: Nie, mogą być również skierowane na wschód lub zachód. 

5 pytanie: Co może być zasilane z instalacji fotowoltaicznej?

odpowiedź: Wszystkie urządzenia zużywajace energię elektrycznę.

6 pytanie: Czy instalacja jest bezobsługowa?

odpowiedź: Tak, instalacja nie potrzebuje nadzoru człowieka do produkcji prądu, a panele nie wymagają czyszczenia ani odśnieżania.

7 pytanie: Czy domowa sieć elektryczna wymaga dostosowania przed zamontowaniem paneli fotowoltaicznych?

odpowiedź: Nie, instalację fotowoltaiczną można wpiąć do istniejącej sieci.

8 pytanie: Ile czasu trwa montaż instalacji?

odpowiedź: Zazwyczaj 1-2 dni.

9 pytanie: Czy budowa konstrukcji pod instalację wymaga pozwolenia na budowę?

odpowiedź: Według obecnie obowiązującej ustawy o odnawialnych źródłach energii pozwolenia na budowę nie wymagają mikroinstalacje. A są to instalacje o łącznej zainstalowanej mocy nie większej niż 50 kW, która jest przyłączona do sieci elektroenergetycznej o napięciu znamionowym niższym niż 110 kV. Pozostałe instalacje wymagają pozwolenia na budowę. Dla przykładu jeśli instalacja wynosi łączną moc np.189 kWp – wymaga pozwolenia na budowę. Standardowo konstrukcje są niższe i zgodnie z nowelizowana ustawa o OZE nie potrzeba pozwolenia na taką budowę, niezależnie czy jest to budowana na gruncie, czy na dachu.

10 pytanie: Jaka jest minimalna wartość instalacji?

odpowiedź: minimalna wielkość instalacji, które instalujemy to 2,24 kWp

11 pytanie: Czy jest już możliwość zamontowania paneli na swojej działce na wsi, A wykorzystywać w działalności w innym miejscu niż działka?

odpowiedź: Niestety nie. 

12 pytanie: Ile kosztuje 1 kWp jakiej m-ki panel i inwerter? Jaki jest czas oczekiwania na montaż?

odpowiedź:cena uzależniona jest od pokrycia dachowego i wielkości instalacji. Panele Longi Solar lub Rene PV (nie mamy już dostępnych Phono) inwertery Sofar, Afore lub jaki Klient sobie życzy. Czas do 60 dni od daty wpływu zaliczki lub uruchomienia kredytu.

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu z Twoim Opiekunem lub jeżeli jeszcze nie jesteś naszym klientem zapraszamy do kontaktu z Biurem.

+48 22 370 29 70

kontakt@doradcyenergetyczni.com.pl